باترفلای نخستین گوشی دارای صفحهنمایش فولاچ دی است که در اواخر سال 2012 از سوی این شرکت تایوانی به معرض نمایش گذاشته شد. این گوشی علیرغم جذابیتهای آن بدلیل قیمت نسبتا بالا در هیاهوی مدلهایی مثل XPERIA Z و Galaxy S4 تا حدودی توجه کمتری را به خود جلب کرده است. در مقاله پیش رو نگاه کاملی داریم به Butterfly قابلیتها و مشخصات این مدل.
با ما همراه شوید.
اچتیسی یکی از اولین برندهایی بود که حتی پیش از نمایشگاه طوفانی CES 2013 پای در کلاس 5 اینچیهای Full HD گذاشت تک محصول hTC در این دسته که نزدیک به 2 ماه قبل از One ارائه شد Butterfly نام دارد که در حال حاضر و قبل از حضور GS 4 و One یکی از گرانقیمتترین اندرویدفونهای فعلی بازار نیز به حساب میآید. باترفلای برای اچتیسی در شرایطی که این برند سختترین روزهای خود را از ابتدای حیات این شرکت تجربه میکند از آن جهت از اهمیت بالایی برخوردار بود که مدتها قبل از سایر رقبا در دسترس کاربران قرار گرفت و در صورتی که از لحاظ قیمتی شرایط مساعدی را ارائه میداد میتوانست حکم قایق نجات تمام عیاری را برای این برند ایفا کند. در دنیای واقعی اما قیمت بسیار بالای در نظر گرفته شده برای باترفلای و البته بیشتر بدلیل شبکه توزیع نچندان گسترده hTC محبوبیت باترفلای و انتظار کاربران برای در دستگیری آن هیچگاه به سایر رقبا نزدیک نشد و پروانه اشرافی تایوانی نهتنها در داخل بلکه در بازارهای جهانی نیز روزهای فوقالعادهای را تجربه نمیکند. البته خود شرکت مادر نیز با کاهش تبلیغات و مانور کمتر در مورد این مدل نقش پر رنگی در فروش نچندان بالای آن ایفا نموده است. باترفلای اما علیرغم تمامی این موارد اسمارتفونی خوشساخت، کاملا قدرتمند با امکانات پردازشی و مولتیمدیایی پیشرفته است که به راحتی تمامی رقبا این دسته را به رقابت فرا میخواند.
جعبه محتویات
مشکلات اقتصادی این روزها گریبانگیر همه افراد، سازمانها و شرکتها شده و در این میان شرکت hTC نیز از این قاعده مستثنی نیست جاییکه حتی یکی از Flagshipهای اصلی آن یعنی باترفلای نیز با حداقل لوازم جانبی در جعبه همراه گوشی ارائه میشود. شکل ظاهری جعبه این مدل از تفاوت مشخصی با دیگر تولیدات سال گذشته این برند دارد و از جعبه سفید رنگ با گوشههای گرد در آن خبری نیست. درون این جعبه شارژر، کابل USB و یک هدست معمولی سیمی قرار گرفته و SIM eject کوچکی نیز برای تعویض سیمکارت در آن دیده میشود.
طراحی ظاهری
نخستین نکته پس از در دست گرفتن Butterfly جنس بدنه دستگاه است که برخلاف بسیاری از محصولات High-end اچتیسی فلزی نبوده و از پلاستیک پلیکربنات ساخته شده است پلیکربنات به دسته پلیمرهای ترموپلاستیک تعلق دارد که بعلت ترکیب مولکولی خود همزمان با استحکام بالا به سادگی امکان تغییر ظاهر و شکلپذیری را دارند. در کل به رغم مقاومت بالای پلیکربناتها تفاوتی حداقل از لحاظ ظاهر با پلاستیک معمولی در آنها مشاهده نمیشود و به هیچعنوان نمیتوانند هم در بحث ظاهر و هم در مبحث استحکام جایگزینی برای فلز در محصولات Premium باشند.
با گذر از جنس بدنه، Butterfly با طراحی uni-body یکدست استحکام بالای را نشان میدهد و ترکیب رنگ قرمز کنارههای آن ظاهر جذابی را به دستگاه میبخشد. یکی از نکات منفی در مورد طراحی بدنه Butterfly عدم استفاده از پوشش شیشهای در پشت دستگاه است که این موضوع علیرغم مقاومت نسبی این بخش در برابر اثرات انگشت، تمییز کردن آن را در صورت کثیفی به امر بسیار مشکلی بدل میسازد.
Butterfly از لحاظ فرم طراحی از شکل استاندارد گوشههای گرد اسمارتفونهای این برند تا حدودی فاصله گرفته و با نزدیک شدن به زوایای 90 درجه در کنارهها، فرم مدرنتری نسبت به محصولاتی مثل One X به خود گرفته است. انحنای بخش پشتی دستگاه بعنوان یکی از طرحهای همیشگی hTC در این مدل نیز تکرار شده است.
ابعاد و وزن
ابعاد باترفلای برابر 9.1×70.5×143 میلیمتر است که مقایسه آن با GS 4 بعنوان یک مدل مشابه در این کلاس 6.4 میلیمتر افزایش ارتفاع را نشان میدهد. دلیل اصلی این افزایش ارتفاع را با مقایسه رو در روی این دو مدل به سادگی میتوان دریافت جاییکه بخش بزرگی از محوطه بالا و پائین پنل خالی و دستنخورده باقی مانده و به همین علت باترفلای یکی از بلندقامتترین 5 اینچیهای فعلی بازار لقب میگیرد. قطر 9.1 میلیمتری این اسمارتفون نیز علیرغم قطر کمتر نسبت به One، نزدیک به 1.2 میلیمتر قطورتر از GS 4 است.
وزن دستگاه 140 گرم است که 3 گرم سبکتر از One و 10 گرم سنگینتر از GS 4 اندازهگیری میشود.
صفحهنمایش
مهمترین نکته در ساختار باترفلای همانطور که به سادگی میتوان حدس زد صفحهنمایش 5 اینچی آن است که با وضوح 1920×1080 پیکسلی و فشردگی 441ppi به دسته High-endهای سال 2013 وارد میشود. فناوری ساخت این پنل همچون One از نوع Super LCD3 است که گونه پیشرفتهای از فناوری معمول TFT به حساب میآید. میزان روشنایی این پنل در سطح بسیار بالایی قرار دارد و از لحاظ مقایسه میتوان آن را با Nokia Lumia 920 و دو مدل XPERIA S و XPERIA Z در یک سطح قرار داد این روشنایی مناسب البته در مقایسه با One نزدیک به 140nits پائینتر است نسبتی که در رابطه با درصد کنتراست نیز تا حدود زیادی حفظ میشود. زوایای دید فوق العاده، کنتراست مناسب و عملکرد راضیکننده در نور مستقیم خورشید صفحهنمایش باترفلای را به یکی از بهترین نمونههای این کلاس بدل میکند.
بالا و پائین پنل
نکته جدیدی در هر دو بخش بالا و پائین پنل به چشم نمیخورد و بار دیگر در پائین از سه دکمه back، Home و task switcher استفاده شده که این آخری برای اولین بار در hTC One به دست فراموشی سپرده شده و همانطور که پیش از این نیز در ریویوی این محصول اشاره نمودیم One تنها با دو دکمه back و Home در زیر صفحهنمایش ارائه میشود. کلیدهای این قسمت دارای بکلایت جداگانه و فیدبک لرزشی هستند و از لحاظ حساسیت نیز تفاوت خاصی با صفحهنمایش دستگاه ندارند.
در بالای پنل نیز سادهترین گزینههای ممکن یعنی دو سنسور تشخیص نور و Proximity همراه با دوربین دوم دستگاه و اسپیکر تماس قرار دارند. وضوح دوربین دوم باترفلای 2.1 مگاپیکسل است که با وضوح 1080p با 30 فریم در ثانیه نیز قادر به تصویربرداری خواهد بود. استفاده از رنگ قرمز برای اسپیکر تماس و پوشش کرومی آن در بخش بالایی جلوه خاصی به طراحی باترفلای در بالای دستگاه بخشیده است.
کنارههای دستگاه
سمت چپ گوشی علیرغم جذابیت نوار قرمز سرتاسری این قسمت به کل خالی از هر المان قابل ذکری است و در سمت راست نیز بجز کلید دوگانه تغییر صدا نکته دیگری به چشم نمیخورد. صرفنظر کردن از شاتر فیزیکی دوربین در این قسمت به رغم فضای اضافی بسیار زیاد در سمت راست یکی از انتقادهای همیشگی به طراحان مجموعه اندروید است که بجز خانواده اکسپریا سونی تقریبا به تمامی دیگر اندرویدفونهای حال حاضر بازار وارد است. Rocker تغییر صدا در سمت راست باترفلای از ظاهری تخت با عرض نسبتا زیاد و فرمی صیغلخورده برخوردار است که استفاده از آن را سادهتر از گذشته مینماید.
بخش بالایی دستگاه در مرکز به کلید Power/Lock تعلق دارد که از همان فرم برجسته دایرههای هممرکز حاضر در Rocker تغییر صدا بهره میبرد و با اینکه از ابعاد مناسبی برخوردار است اما کاملا هم سطح با بدنه گوشی قرار گرفته که این موضوع در ترکیب با ارتفاع بیش از اندازه دستگاه، دسترسی به کلید پاور با یک دست را بسیار مشکل نموده است. دیگر نکات حاضر در این قسمت شامل میکروفون دوم و جک اتصال هدست در یک سو و یک اسلات با پوشش پلاستیکی در سوی دیگر میشود.
با کنار زدن پوشش پلاستیکی این اسلات دو حفره مجزا دیده میشود که یکی به اسلاتکارت حافظه Micro SD و دیگری به محل جایگذاری سیمکارت تعلق دارد. نوع سیمکارت مورد استفاده در باترفلای از نوع Micro SIM است.
بخش پائینی این مدل نیز به میکروفون اصلی تماس و پورت اتصالات سیمی Micro USB تعلق دارد که این دومی علاوه بر برقراری ارتباط با کامپیوتر و شارژر، برای ایجاد خروجی تصویر (MHL) و اتصال حافظههای خارجی (OTG) نیز بکار گرفته میشود.
پشت دستگاه
جنس پلاستیک مات پشت گوشی همانطور که گفته شد علیرغم مقاومت نسبی در برابر آلودگی و اثر انگشت، در صورت کثیف شدن به سختی تمییز میشود. در این قسمت در بالا لنز دوربین 8 مگاپیکسلی دستگاه در کنار تک فلش LED خود و اسپیکر اصلی در پائین حضور دارند. نشان beatsaudio در بخش پائینی این مدل که تقریبا در تمامی hTCهای یکی دو سال گذشته حضور دارد تنها به مبحث اکولایزرهای موسیقی در حین اتصال هدست ارتباط داشته و بدون استفاده از هدست و در پخش موسیقی از اسپیکر اصلی دستگاه تاثیر آنها را نمیتوان حس نمود.
مجموعه دوربین
با تغییر استاندارد وضوح دوربینهای high-end جدید به رده 13 مگاپیکسلی، باترفلای تنها مدلی است که همچنان از یک دوربین 8 مگاپیکسلی بهره می برد البته One نیز علیرغم 4 مگاپیکسلی بودن از سنسوری با ابعاد معمول یک حسگر 12 مگاپیکسلی بهره میبرد که photositهای آن 3 برابر بزرگ شده و در نتیجه وضوح نهائی تقسیم بر 3 یعنی 4 مگاپیکسل شده است (برای توضیح بیشتر در این رابطه به ریویوی اختصاصی One مراجعه کنید) بدینترتیب باترفلای تنها مدلی در سال جدید است که از یک دوربین معمول 8 مگاپیکسلی بهره میبرد.
ساختار منویی این دوربین شباهت بسیار نزدیکی به مدلهای پیشین این برند مثل One X دارد جاییکه دو شاتر جداگانه برای گرفتن عکس و آغاز فیلمبرداری همراه با دکمه اختصاصی فیلترها و آخرین عکس گرفته شده در ستون سمت راست قرار داشته و در ستون سمت چپ نیز برخی از تنظیمات مهم همراه با کلید دسترسی به تمامی تنظیمات دیده میشود. یکی از معدود تفاوتهای این ساختار منویی با نمونه حاضر در One X ظاهر شدن نوار زوم در کنار ستون سمت راست بصورت عمودی است؛ این نوار در One X و مدلهای پیش از این بصورت افقی در پائین قرار داشت. از جمله امکانات این دوربین باید به امکان عکاسی با وضوح 6 مگاپیکسل در حین فیلمبرداری، امکان محو کردن تصاویر حاضر در پسزمینه، تاچفوکوس، تشخیص چهره، Smile Shutter و بلاخره اتوفوکوس پیوسته اشاره کرد. یکی بودن اینترفیس عکاسی و فیلمبرداری در این ساختار منویی با اینکه مزیت عکاسی آسان در حین فیلمبرداری را در اختیار کاربران قرار میدهد اما بعلت معمولا 4:3 بودن نسبت تصویر در حین عکاسی و 16:9 بودن نسبت تصویر در فیلمبرداری، پس از تنظیم وضوح عکاسی روی 8 مگاپیکسل بصورت 4:3 امکان کادربندی صحیح ویدئو در حالت 16:9 در همین حالت تا حدود زیادی مشکل میشود. این مسئله در hTC One با تغییر نسبت تصویر عکاسی به 16:9 مرتفع شده است.
عکسهای گرفته شده توسط این دوربین را تا حدودی میتوان با One X در یک سطح قرار داد جاییکه امکاناتی نظیر لنز 28 میلیمتری، گشودگی دیافراگم f/2.0 و پردازشگر تصویری جداگانه در هر دو مدل تکرار شده و از لحاظ سنسور نیز تفاوتی بین این دو وجود ندارد. کیفیت تصاویر این دوربین حداکثر در سطح متوسطی قرار میگیرد و علیرغم کنتراست مطلوب، میزان جزئیات، سطح نویز و عمکلرد دوربین در به تصویر کشیدن عناصر حاضر در سایه چندان راضیکننده نیست. در یک بررسی رو در مقایسه با Galaxy S III و One X تصاویر باترفلای تا حدودی رنگپریدهتر با نور کمتر و همراه با تهرنگ زرد بوده و در بین دو رقیب خود پس از GS III و One X قرار میگیرد. از لحاظ جزئیات ریز تصویر نیز این پلکان سهگانه شامل GS III در پله اول، One X در مقام دوم و باترفلای در انتها حفظ میشود.
فیلمبرداری باترفلای با وضوح 1080p با 30 فریم در ثانیه با بیتریت ناامیدکننده 10Mbps انجام میشود. این بیتریت در دیگر محصولات High-end اچتیسی در سال گذشته نیز به چشم میخورد. برداشت صدا در این دوربین با بیتریت اندک 96Kbps بصورت استریو انجام میشود که از این لحاظ نیز عملکرد ضعیفتری نسبت به سایر رقبا دارد. از امکانات بخش فیلمبرداری این دوربین باید به اتوفوکوس پیوسته، تاچفوکوس، فعال/غیر فعال کردن فلش در حین فیلمبرداری و امکان برداشت ویدئو با نرخ 60 فریم در ثانیه اشاره کرد. در دنیای واقعی ویدئوهای ایجاد شده توسط باترفلای از رنگهای زنده و کنتراست مطلوبی برخوردارند ولی بیتریت اندک تاثیر خود را در ثبت جزئیات نچندان بالا کاملا به نمایش میگذارد.
باتری
دسترسی به باتری باترفلای بدلیل uni-body بودن بدنه به طرق معمول برای کاربران امکانپذیر نیست؛ ظرفیت این باتری 2020mAh است که مابین One X و One X+ قرار میگیرد. زمانهای رسمی این باتری بار دیگر از سوی hTC اعلام نشده اما در دنیای واقعی و در یک استفاده نسبتا زیاد تا نزدیک به 2 روز دوام خواهد داشت. بیش از 8 ساعت پخش ویدئو و بیشتر از 6 ساعت مرور وب با وایفای از جمله زمانهای اندازهگیری شده برای این باتری از سوی کاربران است.
سیستمعامل و رابط کاربری
سیستمعامل دستگاه نسخه 4.1.1 اندروید موسوم به Jelly Bean است که با ورژن آپدیت شدهای از Sense 4.0 به بازار ارائه شده و قرار است در ماههای آینده علاوه بر آپدیت به اندروید 4.2، نسخه Sense آن نیز به ورزن پنجم ارتقا پیدا کند. در حال حاضر اینترفیس منویی و شکل ظاهری بخشهای نرم افزاری مختلف باترفلای هیچ تفاوت خاصی با دیگر نمونههای این رده مثل One X ندارد بجز اینکه قسمتهای مختلف منو به لطف تغییر بزرگ در اندروید 4.1 یعنی Project Butter بسیار روانتر و سریعتر (60 فریم در ثانیه) اجرا میشوند. رابط کاربری hTC در مجموعه Sense را بارها پیش از این مورد بررسی قرار دادهایم و از همین روی در اینجا از تکرار مکررات میپرهیزیم.
چیپست پردازشی و حافظه
پس از صفحهنمایش دیگر نکته مهم در کلیت باترفلای بحث پردازش و گرافیک آن است. چیپست پردازشی این مدل از نوع Qualcomm APQ8064 با چهار هسته Snapdragon نسل چهارم موسوم به Krait با فرکانس 1.5 گیگاهرتز است که در حال حاضر در کنار نسخه APQ8064T از جمله برترین مجموعههای پردازش موبایلی به حساب میآید. گرافیک این چیپست با قطعه Adreno 320 هندل میشود که در این مورد نیز با یکی از معدود عناوین برتر روبرو میشویم. حضور 2 گیگابایت حافظه RAM مجموعه پردازشی باترفلای را تکمیل میکند عملکرد Butterfly تقریبا در تمامی تستهای گرافیکی و پردازشی در سطح بالایی قرار دارد و در مقام مقایسه میتوان أن را در بسیاری از موارد هم سطح Sony XPERIA Z تلقی نمود.
حافظه داخلی این مدل 16 گیگابایت است که بکمک کارتحافظه تا 32 گیگابایت دیگر امکان ارتقا دارد. حضور کارتحافظه در باترفلای اتفاقی ست که معمولا بسیار بندرت در مجموعه hTC دیده میشود جاییکه نهتنها One X و One X+ بلکه برترین اسمارتفون حال حاضر این برند یعنی One نیز از این موهبت بیبهره است.
ارتباطات
باترفلای علاوه بر موارد ارتباطی معمول این رده، یک اسمارتفون نسل چهارم با پشتیبانی از LTE تا سرعت 100Mbps است. سرعت اتصال 3G آن نیز در حالت HSDPA به 42Mbps میرسد. Wi-Fi دستگاه از نوع 11.n با پشتیبانی از هر سه مورد Wi-Fi Direct، DLNA و تشکیل هاتاسپات بوده و بلوتوث آن نیز نسخه چهارم با سرعت بالا و مصرف اندک انرژی در نظر گرفته شده است. اتصال NFC و گیرندههای مسیریاب GPS و GLONASS لیست امکانات باترفلای را تکمیل میکنند.
کلام آخر
hTC Butterfly همچون اکثر دیگر تولیدات این برند تایوانی محصولی خوشساخت و زیباست که علیرغم عدم استفاده از فلز در بدنه آن، به لطف طراحی uni-body کیفیت بالایی را نشان میدهد. صفحهنمایش 5 اینچی Full HD این مدل در اکثر فاکتورهای سنجش کیفیت مثل روشنایی، کنتراست و زاویه دید موفق عمل میکند و در بخش پردازشی و ارتباطی نیز گزینههای یسیار مناسبی در آن استفاده شده است در دیگر سو دوربین فیلمبرداری این مدل کیفیت بالایی ندارد و در قسمت نرمافزاری و ساختار منویی نیز تا پیش از ارتقا به Sense 5.0 نکته جدیدی ارائه نمیکند. Butterfly بعنوان اولین گوشی دارای صفحهنمایش Full HD با نزدیک به 10 درصد قیمت بیشتر در مقایسه با XPERIA Z در بازارهای داخلی حضور دارد.